
Consultanta pentru listare
Preg?tirea pentru listarea unui produs, egal daca este pentru site-ul tau sau pentru un marketplace, este primul lucru important, care trebuie facuta cu mare grija si pricepere. Fotografia de produs si prelucrarea acestei, documentarea si descrierea si nu in ultimul rand politica comerciala sunt etape care trebuiesc atent realizate.
Fotografia de produs
Trebuie inteles, inca de la inceput ca fotografia de produs genereaza primul impuls de cumparare.
Trebuie sa va ganditi ca in comertul traditional decizia de cumparare se ia ajutandu-ne cele cinci simturi (mai mult sau mai putin): vaz, auz, miros, gust si pipait la care se adauga cateodata si parerile altora, experiente pozitive sau negative. In comertul online folosim aproape exclusiv vazul, in cazul nostrum fotografia de produs si destul de rar auzul, tutoriale sau filmulete video. De asemenea din ce in ce mai importante sunt parerile / experientele altor cumparatori in urma cumpararii si utilizarii produselor (review-urile)
Astfel stand lucrurile, fotografia / fotografiile unui produs trebuie sa fie fe foarte bine realizate calitativ si sa sa scoata in evidenta caracteristicile care pot determina procesul de cumparare.
Prelucrarea consta in decuparea, dimensionarea , prcum si a realizarii gradului de umplere a pozei conform cerintelor specific. Se pot adauga efecte vizuale si intr-o mai mica masura se umbla la intensitatea culorilor astfel incat sa se pastreze o imagine conforma cu produsul real, toate acestea facandu-se pentru o mai buna experienta de cumparare.
Documentarea consta in identificarea tuturor caracteristicilor care definesc produsul – masurabile ( dimensiuni, marimi, cantitate, etc ), dar si cele nemasurabile ( culoare, model, utilitate, etc ).
Descrierea are doua componente, titlul care trebuie sa aiba o anumita structura si textul care prezinta documentarea, ambele fiind esentiale pentru o indexare buna in motoarele de cautare, dar si sa explice clientului detaliile produsului.
Politica comerciala este cumulul urmatoarelor elemente: pretul de vanzare, pretul pentru transport, pragul de la care livrarea va fi cu transport gratuit, perioada de garantie, politica de retur si politica de restituire a banilor catre client. In mod evident setarea unui pret corect de vanzare, care sa tina cont de concurenta, cantitatea si calitatea produsului, va determina vanzari in consecinta. Este de notorietate ca facilitatile legate de transport, acordate clientului, au un rol determinant in finalizarea cumpararii si deasemenea politica de garantie creeaza incredere, aceasta fiind reglementata si prin lege. Felul in care se face returul si restituirea banilor catre client pot contribui la imagine pozitiva a firmei, respectiv incredere si vanzari mai mari in perspectiva.
Reguli logistice sunt: timpul de livrare ( masurat de la primirea comenzii ), mod de ambalare si modul in care se va face returul. Toate cele trei au efect important in cresterea gradului de satisfactie al clientului, respective materializare in vanzari viitoare.
Unele dintre ele sunt la decizia comerciantului, altele reglementate prin lege, insa toate trebuiesc gandite si setate corect, ele ducand la cresterea sau scaderea vanzarilor.